Turun seudun arkistot | Åboregionenes arkiv

Muistiin merkitty - I minnet

.


Turun seudun arkistot tarjoavat oman työnsä, arkensa ja kokoelmiensa kautta välähdyksiä Suomen taipaleeseen historiasta aina digitalisoituvaan nykypäivään saakka.
Åboregionens arkiv erbjuder genom sitt arbete, sin vardag och sina samlingar inblickar i Finlands skeden från de första åren fram till den alltmer digitala nutiden.


28.3.2017

Arkistoalan koulutus Turussa

Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat tarjonneet vuodesta 2006 humanistisesti painottunutta ja kaksikielistä arkistoalan koulutusta. Vuodesta 2014 opiskelijat ovat päässeet suorittamaan entistä monipuolisempia Arkistoalan ja asiakirjahallinnan maisteriopintoja, jotka valmistavat työskentelemään historiallisissa ja kulttuuriperintöä säilyttävissä arkistoissa, yrityksissä, julkishallinnossa ja kaikenlaisten organisaatioiden jokapäiväisessä asianhallinnassa. 

Vaikka arkistot ja niiden lähdeaineistot tulevat tutuiksi jo kandivaiheen opinnoissa, eivät arkistoalan teoreettiset keskustelut, käsitteet ja haasteet kuitenkaan kuulu jokaisen humanistin opintoihin. Työ arkistoalalla on nykyään todella monipuolista ja laaja-alaista osaamista vaativaa, joten siihen erikoistuvaa koulutusta todella tarvitaan.

Opiskelijat tutustuvat opintojensa aikana kansainväliseen arkistotieteen kirjallisuuteen. Kuva: Taina Saarenpää

Opiskelijat aloittavat opintonsa perehtymällä arkistoalan peruskäsitteisiin, alkaen siitä mitä arkistolla ja asiakirjalla tarkoitetaan, sekä suomalaisten arkistojen toiminnan periaatteisiin. Teemme myös vierailuja nähdäksemme millaisia ovat esimerkiksi yliopiston arkistot, kaupungin arkistotoimi sekä yrityksen arkisto. Opintojen aikana ihmettelemme muun muassa sitä, mitä arkistoista puuttuu, kuka päättää mitä arkistossa säilytetään, kuinka arkistojen toiminnasta ja aineistoista pitäisi kertoa kävijöille ja käyttäjille sekä kuinka digitaalisuus muuttaa arkistoja ja arkistonhoitajan työtä.  

Sähköisten aineistojen kanssa toimiessa myös teknologian tuntemisesta on hyötyä. Yhteistyö Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen kanssa tarjoaa opiskelijoille tilaisuuden oppia ymmärtämään teknologian tuomia mahdollisuuksia ja luo valmiuksia yhteistyöhön IT-alan ammattilaisten kanssa. Myös lainsäädännön tuntemus on yhä tärkeämpää ja esimerkiksi julkisuuslaki, hallintolaki ja arkistolaki on syytä tuntea, jotta avoimuudesta, tietoturvasta ja kansalaisten oikeuksista voidaan pitää hyvää huolta. Lainsäädännön kiemuroita on ihmetelty yhdessä oikeustieteen asiantuntijoiden kanssa.

Meiltä valmistuva arkistoalan ammattilainen on kuitenkin aina ennen kaikkea humanisti. Katsomme arkistoja, niiden aineistoja ja roolia yhteiskunnassa historian- tai kulttuurientutkijan silmin pohtien kulttuuriperinnön merkitystä sekä tuntien ja ymmärtäen suomalaista yhteiskuntaa sekä sen historiallisia ja kulttuurisia taustoja. 

Yksi opintojen tärkeimpiä osia on yhteensä kuuden kuukauden mittainen työharjoittelu, jossa opittua pääsee soveltamaan alan ammattilaisten ohjauksessa. Niinpä kaikki opiskelijat valmistuvatkin meiltä oman alan työkokemusta kerryttäneinä ja valmiina tositoimiin.  Maisteriopinnoista valmistuneen nimikkeenä voi olla esimerkiksi arkistonhoitaja, tietopalvelusihteeri, asiakirjahallinnan suunnittelija tai arkistopäällikkö. Opinnot ovat erinomainen pohja myös tutkijan uralle.

Lisätietoa arkistoalan ja asiakirjahallinnan maisteriopinnoista löytyy osoitteesta www.utu.fi/arkistoala 


Taina Saarenpää

Kirjoittaja on Arkistoalan ja asiakirjahallinnan maisteriopintojen yliopisto-opettaja Turun Yliopistossa